lördag 14 juni 2014

Stallbygget har börjat som smått....

Som ni, som hängt med i bloggen, vet, har jag sedan vi flyttat hit planerat ett stall. Emellanåt slitit för att rensa det. Har väl hållit på i 5 månader med något som normalt skulle ta en frisk och vettig människa en vecka.
Hur som, det börjar nu med själva bygget. Rensningen är det som tagit mig en väldigt lång tid...

Stallet ska alltså byggas i det som tidigare var svinstian i ladugården. Det är nu den vi koncentrerar oss på, resten ska nån gång bli Jockes meckardel, när han nu vill.

Ladugården är timrad, i omgångar. I svinstian satte man nån gång cement på innerväggarna för att svinen inte skulle ha sönder för mycket. På grund av detta har timret ruttnat bakom cementen så allt timmer måste bort.

Efter att Monica och jag rensat höskullen på 50 år gammalt ruttet och möglat hö, kan vi nu börja sätta in det som ska bli innertak i stallet.
Vi går på halvruttna brädor där vi ibland åker rakt igenom när vi gör detta :-) De här brädorna som nu utgör "taket" i den befintliga byggnaden kommer därefter att rivas då det är alldeles för lågt för ett stall. Det finns regler om hur höga tak i stallmåste vara, dessa finns att se på Jordbruksverkets hemsida.
Ja jag har sagt åt snickarn, Tomas, att jag vill hjälpa till så mycket det går. Trots allt så gillar jag snickring så jag hjälper gärna till,när jag orkar.

Tomas har nu, bara tid att hjälpa till halvdagars emellanåt, för att mer eller mindre förbereda för det riktiga bygget. När det kommer igång kommer alla timmerväggar att rivas, golvet kommer att cementeras om då det är alldeles för ojämnt och buckligt, timmerväggarna kommer att rivas (efter att de strävats upp då det befintliga taket ska vara kvar), nytt regleverk för väggar kommer att sättas upp och kläs och isoleras. Därefter tar inredningen vid.
Jag är lite kinkig vad gäller inredningen så den ämnar jag bygga själv!
Jag vill ha ett tyst stall. Det vill säga..inga skjutboxdörrar för jag avskyr ljudet när de glider i skenorna. Jag ska ha boxdörrar som man öppnar som en "vanlig"dörr. Färgerna kommer att vara kaffe latte med betoning på latte och vitt. Det ska vara lätt för hästarna att socialisera med oss människor, och med varandra, i ordnade och inte alltför öppna former.

Jag vill dessutom ha högt i tak så att jag på stallgången kan ha en kristallkrona. Ja jag vet, hur dumt och opraktiskt som helst men det är en fix idé jag har. Det ska vara ljust och luftigt!
Stallet ska också vara praktiskt och lätt att göra rent med vattentryck. Det ska finnas en krok att hänga upp ett träns på vart man än vänder sig på stallgången, det ska finnas en sadelkammare med luft och utrymme, med tillgång till varmvatten och tvättmaskin. Sadlar, träns och dylikt ska vara lätt att komma åt och bära med sig. På stallgången kommer allt det man behöver för daglig vård att ligga i IKEAS vita plastskolådor för lätt åtkomst samt lätt att göra rent. http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/30256424/#/10031987

Jag ska ha ett "praktisktoch trevligt stall för oss tvåbenta som gillas av våra fyrbenta"! Det är mitt måtto.

Så här börjar bildserien och blogginläggen "Stallbygget"
Ja och här är några bilder på hur svinstian såg ut tidigare, och det som hänt under de månader jag jobbat med att rensa ut skiten...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar